Carn de Porc
Certificació de la Marca Q per a la Carn de Porc
La Marca Q per a la carn de porc està regulada per l’Ordre de 26 d’octubre de 2001, que aprova la reglamentació específica per a aquest distintiu de qualitat.
Aquesta certificació garanteix estàndards elevats en la producció, comercialització i traçabilitat de la carn de porc.
Característiques de Producció
La carn de porc emparada sota aquest distintiu prové d’animals de les races Duroc, Large White, Landrace, Blanc Belga, Pietrain i Hampshire.
El percentatge total d’intervenció de les races Blanc Belga i Pietrain en la formació del producte final ha de ser inferior al 30%.
Els animals han de procedir exclusivament de programes de producció en cicle tancat, que incloguin la granja de naixement dels garrins i les granges d’engreix.
Alimentació
Les fórmules del pinso s’han de notificar al Servei de Producció Ramadera del DAAAR.
Els pinsos s’elaboraran amb matèries primeres de qualitat i no poden presentar cap tipus de deteriorament ni alteració organolèptica o de composició.
L’emmagatzematge del pinso ha de mantenir-se en condicions òptimes en tot moment.
Sacrifici
- Edat mínima de sacrifici: 150 dies.
- Pes mínim: 110 kg.
- Els mascles han d’haver estat convenientment castrats.
- Distància màxima als escorxadors: 250 km.
- Temps de repòs presacrifici: mínim 2 hores i màxim 10 hores.
Característiques de la Carn
La carn que procedeix d’aquests animals emparats sota la Marca Q ha de presentar un color rosat, amb greix de color blanc cremós i ha de ser consistent i de textura suau.
Comercialització
Les canals o peces comercialitzables emparades per la Marca Q es venen separades de les altres carns i identificades correctament.
En cas d’especejament, les peces van identificades amb el logotip de la Marca Q i amb un número de traçabilitat per fer-ne el seguiment.
Al punt de venda, el consumidor podrà distingir la carn de porc Marca Q perquè portarà un Certificat de Garantia amb la informació següent:
- Data de sacrifici.
- Número d’identificació de la canal Marca Q.
- Logotip de la Marca Q.
- Pes.
- Empresa adjudicatària.
La carn de porc Marca Q també es pot vendre filetejada i envasada; en aquest cas, l’etiqueta, a part del que estableixi la Norma General d’Etiquetatge, portarà un número identificatiu que en permeti la traçabilitat.
En cap cas no es pot comercialitzar carn ni canals congelades.
Control i Certificació
Tot el procés productiu, des de la granja fins al punt de venda, està sota el control d’una entitat de control independent inscrita al Registre d’Entitats de Control i Certificació de la Direcció General de Producció, Innovació i Indústries Agroalimentàries, de forma que s’assegura el compliment del reglament de la Marca Q de carn de porc , així com la traçabilitat des de l’animal viu fins al producte final.